Résidence de la Promenade

Quebec City
Residential
2022

Nestled atop a rocky cliff, offering breathtaking views of the St. Lawrence River and the bridges of Quebec City, this single-family home provides its residents with an exceptional living environment where the exterior and interior seamlessly blend. Designed to meet the specific needs and lifestyle of its occupants, the layout of the residence includes a home office, a gym, a family room, a screening room, a master suite, an at-home spa, and more.

The tranquility of nature in the heart of the city

The interplay of volumes deployed for the realization of this residence offers its occupants panoramic perspectives of the outdoor environment while preserving their privacy. On the ground floor, two rectangular volumes are placed parallel to the St. Lawrence River, along the edge of the cliff. A third volume, placed perpendicularly above, forms the upper floor. 

This deliberate use of composition of volumes takes advantage of the site and its views, thus creating strong connections between the interior and exterior.

The panorama, central to the design

The interior design has been thoughtfully executed with simplicity, allowing the site, the surrounding nature, and its spectacular views to become prominent elements of the interior spaces, thus creating bright and soothing atmospheres. The residence holds open, clean, and abundantly windowed living spaces, offering breathtaking views of the mature trees of the cliff and the St. Lawrence River.

Flowing seamlessly with the exterior architecture, the materiality of the interior design is composed of raw and natural textures. Wood and brick are present, dressing the interiors to create a strong connection between the interior and exterior, seeking to perfectly harmonize the ambiances of the residence.

All interior elements of the house are custom-designed, including the choice of furniture. A few simple touches of color are integrated in places, subtly, to enliven the spaces dedicated to play and to add a playful touch for the young users who will occupy these spaces.

The building's architecture skillfully blends masonry on the ground floor with wood on the upper floor. The light gray brick of the first level, with nuanced and textured tones, creates a mineral base for the house that echoes that of the ground. The large volume of wood on the second level also offers, through its white cedar cladding, a renewable and ecological materiality that brings a certain lightness to the volume and creates a contrast with the brick of the ground floor.

The judicious choice of materials allows the whole to harmoniously integrate with the wooded environment of the site.