A multinational high-tech company

Location
Montréal
Year
2020
Surface
48 000 sq. ft.

The design of these offices for a high-tech company involved creating collaborative spaces in a new building located in the heart of the Marconi-Alexandra district, also known as Mile-Ex in Montréal. Besides the fact that a wave of change is sweeping through this former industrial district, the desire to settle there is also linked to the fact that a number of high-tech and artificial intelligence companies have chosen to establish their offices there.

A double storey corporate space

Given the nature of the work carried out on the premises, it was crucial to understand the client’s needs in terms of security, space and collaboration. LEMAYMICHAUD was able to create a unique and original work environment while meeting the company’s high standards.

For these new workspaces distributed over two floors, LEMAYMICHAUD had a surface area of ​​30,000 sq. ft. to integrate nearly 105 workstations (sitting and standing). The space includes open areas, as well as a multitude of closed offices of various sizes and atmospheres, making it a multifunctional space for group meetings or individual work sessions.

The facility also includes several communal areas such as a cafeteria, a kitchenette, a multifunction rooms and a reading corner on the mezzanine. Thus, a variety of seating options are offered for both small and large groups, in a pleasant and inviting atmosphere.

For this mandate, the layout of the living spaces was thought out in such a way as to locate them in the periphery in order to maximize the amount of natural light into the space. For example, the cafeteria is located along the perimeter of the building to take advantage of the generous windows and adjacent terrace. This light penetrates the entire surface thanks to the use of glass partitions.

Accessibility and sustainability

As the client and LEMAYMICHAUD are sensitive to sustainability, to the environment and to accessibility, it was necessary for these new offices to meet these three stakes. Each space was designed and arranged with universal accessibility in mind.

In terms of sustainability, in addition to the installation of the usual elements such as recycling and composting stations, a filtered ventilation system, and the like, green walls and other green elements were integrated in several places to respond to the intrinsic human need to connect to nature.

In collaboration with McKinley Burkart on the concept

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Similar projects